Przepis na Burrito

Meksykańskie Burrito to jedno z moich ulubionych dań. Jest tu mięso, są warzywa, pełna gama kolorów i to co uwielbiam czyli sos czosnkowy:) Polecam wypróbowanie bo meksykańska kuchnia daje wiele radości zarówno przy przyrządzaniu jedzenia jak i przy samym spożywaniu.

 

Burrito

1. Farsz
* 500 g mielonego mięsa
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 2 czerwone papryki (można mniej jak ktoś nie lubi lub wogóle)
* puszka czerwonej fasoli
* 1 pomidor bez skórki (lepszy efekt robią pomidory z puszki)
* przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka, tabasco
* paczka gotowych tortilli

2. Sos – lub sama śmietana gęsta zamiast sosu – bardziej po meksykańsku)
* mały serek tosca (może być bieluch)
* jogurt naturalny
* sól, pieprz
* 3 ząbki czosnku

3. Sposób przygotowania
Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i poddusić do miękkości na oleju. Mięso podsmażyć na oleju, dodać sól, pieprz, ostrą paprykę, fasolę z puszki (bez zalewy) i uduszoną paprykę z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidora pokrojonego w drobną kosteczkę. Dusić przez chwilę. Dodać kilka kropli tabasco. Zagęścić ciemną zasmażką. Tortille rozgrzać na suchej patelni. Nałożyć nadzienie, zawinąć. Serek wymieszać z jogurtem, czosnkiem i przyprawami. Polać tortille. Do wypróbowania:

Przeglądasz Bloga w RSS?? wejdź na stronę http://danieldomanski.blogspot.com/ i polub stronę na FB:)
  • Anonimowy

    Polecam 🙂

    Jadłem i faktycznie smakuje rewelacyjnie.

  • Krzysiek tylko dlaczego tak anonimowo